Uppsats om dammsugare

Nora och jag har uppfunnit vårt eget skolämne, nämligen läran om dammsugare! Jag sammanfattade vår teori i en hel lång uppsats så att ni alla kan få ta del av den. Här kommer den!

Dammsugaren (Dammus Akapezia Gigantus)

 

Dammsugaren är ett ganska litet smygjagande rovdjur. Vilddammsugaren blev tidigt domesticerad av människan för att hålla efter skadedjur som dammråttor och papperstussar samt som husdjur. En vanlig missuppfattning är att husdammsugaren är samma sak som tamdammsugaren, men i själva verket är husdammsugare ett annat ord för blandrasdammsugare, och ingen ovanstående behöver nödvändigtvis vara tam eller bo i hus.

 

Husdammsugaren och tamdammsugaren skiljer sig mycket från vilddammsugaren, framför allt i temperament, munstycke, slang och sugstyrka. Dock är en tamdammsugare tillräckligt nära släkt med afrikansk korthårsdammsugare för att producera åtminstone delvis fertil avkomma.

 

Dammsugare har 16 kromosomer där 8 stycken kommer från mamman och 8 från pappan. Ungefär hälften av dessa bär information om de inre elektriska organen som utgör en stor del av dammsugaren. Dominerande anlag hos dammsugaren är till exempel räfflad snabel, lång svans och röda sidor.

 

Dammsugare blir könsmogna vid ungefär 9-10 månaders ålder, men detta varierar kraftigt beroende på ras och kön. Dammsugare är i de flesta fall däggdjur och föder alltså levande ungar, men det finns också andra mindre raser som lägger ägg. En vanlig dammsugare löper ungefär var tredje månad, detta brukar synas framför allt på små ryckningar i slangen, ojämn sugstyrka samt små stötar från de elektriska delarna. Efter en befruktning påbörjas en mycket snabb celldelning inuti honans dammsugarpåse och ett foster tar så småningom form.

 

En dammsugare är dräktig mellan 25 och 30 dagar men förstföderskor kan ibland gå över tiden med 10-12 dagar. En dammsugarbaby föds blind och utan svans, och öppnar inte ögonen förrän vid ungefär 19 dagars ålder. För övrigt är dammsugare mycket självständiga redan som nyfödda, så fort svansen i form av en elektrisk sladd vuxit ut brukar de klara sig på egen hand.

 

Dammsugare lever på skräpmat, oftast dammtussar och pappersbitar. Dessa fångar de in genom att lurpassa på dem och sedan utan förvarning hoppa på dem bakifrån och suga in sitt byte genom snabeln.

 

Dammsugare bor oftast ensamma, för det mesta i garderober och städskrubbar men de kan också trivas på hyllor, i lådor och upphängda på krokar. Det vanligaste sättet för dammsugaren att kommunicera med andra arter är genom brummande, väsande och slurpande ljud.

 

Dammsugare blir oftast upp till 10 år gamla, men det finns även individer som blivit omkring 22 år. En gammal dammsugare brukar dock låta mycket högre och kan vara långsam och trött och den drabbas dessutom mycket lättare av sjukdomar. En vanlig sådan är Snabelpest, som uppstår när en inflammation i snabeln gör att den svullnar så att damm fastnar där och bildar en propp. Detta kan resultera i kraftiga nysningar som i värsta fall kan leda till att filter inuti den spricker och dammsugaren avlider.

 

Det var det!

 

 

 

Med vänliga dammtussar,

Anna


Kvarteret Skatan

Nu har jag snöat in på något nytt, nämligen kvarteret skatan! Inte för att det är första gången jag snöar in på något som Johan Glans är med i men i alla fall...
Här är några superkul klipp!

Med vänliga skator,
Anna

RSS 2.0